www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w czwartek, 25 kwietnia 2024, w 116 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Marka, Jarosława, Erwiny, Kaliksta.
Kwietniowe przysłowia: Pogody kwietniowe, słoty majowe. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




Tort babuni i kaczka po zamojsku, a do tego tarninówka

Tort Babuni Stowarzyszenia Turystyka z Pasją, kaczka po zamojsku Hotelu Mercure Zamość Stare Miasto oraz nalewka "Tarninówka" Katarzyny Lipczewskiej zwyciężyły w Konkursie Potraw "Smaki Zamościa i Roztocza".

Konkurs jest integralną częścią Festiwalu Produktu Lokalnego, organizowany jest w ramach Jarmarku Hetmańskiego.

Do udziału w tegorocznej edycji konkursu potraw zostało zgłoszonych 25 produktów w kategoriach: wyroby gastronomiczne, wypieki oraz nalewki. Potrawy oceniało jury w składzie: Jadwiga Piotrowicz (przewodnicząca), Agnieszka Rusin, Janusz Nowosad oraz Jacek Bełz.

W kategorii "Nalewki" najlepiej oceniona została "Tarninówka" zgłoszona przez Katarzynę Lipczewską. Drugie miejsce zajęła "Nalewka z kwiatu czarnego bzu" Norberta Kowalczuka, a trzecie - "Malinówka na Zbożowce" Iwony Pakuły.

W kategorii "Wypieki" wygrał "Tort Babuni" Stowarzyszenia Turystyka z Pasją. Drugą nagrodę zdobył "Piernik hetmański" przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu, a trzecią - "Babka drożdżowa z jabłkami" Hotelu Mercure Zamość Stare Miasto.

W kategorii "Gastronomia" zwyciężyła "Kaczka po zamojsku" przygotowana przez kucharzy Hotelu Mercure Zamość Stare Miasto. "Schab Roztoczański" zgłoszony przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu zajął drugie miejsce, a "Dziki Bigos" przyrządzony przez Mateusza Rybaka z Prywatnego Technikum Hotelarskiego - trzecie.

Organizatorami Festiwalu Produktu Lokalnego są: Miasto Zamość, Zamojski Dom Kultury i Lokalna Organizacja Turystyczna "Zamość i Roztocze".


autor / źródło: red.
dodano: 2016-06-08 przeczytano: 7281 razy.












- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet