| 
 
  
 
 | 
   Oni gotują najlepiej - "Kulinarne Dziedzictwo Lubelszczyzny" 30 marca 2008 roku w Hali Targowej MTL w Lublinie odbył się Festiwal Potraw Regionalnych Lubelszczyzny pt. "Kulinarne Dziedzictwo Lubelszczyzny". Konkurs organizowany był ramach VI edycji Targów Turystycznych LUBTOUR. Organizatorem konkursu była Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna przy współpracy z Lubelskim Związkiem Stowarzyszeń Agroturystycznych. Impreza dofinansowana była przez Polską Organizację Turystyczną. 
  
Jury konkursowe w składzie: 
przewodnicząca Jadwiga Tatara - Członek Zarządu Stowarzyszenia "Ekolubelszczyzna", długoletni doradca rolny, 
Grzegorz Górnik - Prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów, 
Jacek Jakubczak - Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego 
oceniało konkurs w dwóch kategoriach:
  
Potrawy regionalne 
  
Tu oceniano: smak, tradycyjny i regionalny charakter potrawy oraz potrawa przygotowana głównie w oparciu o produkty pochodzące z terenu Lubelszczyzny.
Zgłoszono ponad 60 potraw, przygotowanych przez przedstawicieli Stowarzyszeń Agroturystycznych, Kół Gospodyń Wiejskich oraz zakładów gastronomicznych oferujących wyżywienie o charakterze regionalnym. 
  
Przyznano następujące miejsca:
  
I miejsce zajęli:
 
- Zupa Parzybroda - Lucyny Kozyra z Roztoczańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w Suścu
 - Kapusta ze śmietaną - Danuty Czerniec z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego
 - Piernik Wiejski - Jadwigi Brzuchala z Koła Gospodyń Wiejskich Wola Uchańska
 - Szynka Wieprzowa w Ziołach Roztoczańskich - Centrum Szkolenia i Rekreacji "Energetyk" sp. z o.o. w Krasnobrodzie
 - Nalewka Jeżynowa - Teresy Łubiarz z Gminnej Rady Kobiet Uchanie powiat Hrubieszów
 - Wino sosnowe - Alicji Kwietniewskiej z Nadbużańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego. 
  
II miejsce otrzymali:
- Kompot z wiśni - Czesławy Caruk z Podlaskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w Janowie Podlaskim
 - Domowy chlebek ze smalcem - Elżbiety i Wojciecha Popko ze Stowarzyszenia Kwaterodawców Miasta i Gminy Zwierzyniec 
 - Babka ziemniaczana - Karczma Poleska z miejscowości Kołacze
 - Bociany - Aliny Kowalczyk z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego
  
III miejsce  otrzymali:
- Pierogi z kaszą gryczana i serem - Aliny Kowalczyk z Lubelskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego
 - Zwijaniec - Zuzanny Malinowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozkoszówce, powiat Hrubieszów
 - Gołąbki - Agnieszki Stańczuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Sosnowicy
 - Pierogi po gołębsku - Józefa Majewskiego z Lokalnej Organizacji Turystycznej Kraina Lessowych Wąwozów
 - Gęsia szyja - Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Tarnogórze
  
Stoły biesiadne  
  
Kryteria oceny: dekoracja stołu, różnorodność potraw, elementy regionalne wystroju i ogólne wrażenie estetyczne.
Do konkursu zgłoszono 8 stołów prezentowanych przez Stowarzyszenia Agroturystyczne, Lokalne Organizacje Turystyczne, Gminy, Koła Gospodyń Wiejskich, Karczmy.
  
W kategorii Stół Biesiadny jury konkursowe przyznało następujące miejsca:
- Miejsce - Centrum Szkolenia i Rekreacji "Energetyk" Sp. z o.o. w Krasnobrodzie
 - Miejsce - Powiat Hrubieszów reprezentowany przez: Gminną Radę Kobiet Uchanie, Koło Gospodyń Wiejskich w Rozkoszówce, Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Staszic, Koło Gospodyń Wiejskich Wola Uchańska
 - Miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego
  
W kategorii "Stół Biesiadny" - w ocenie publiczności - zwyciężyła Gmina Sosnowica reprezentowana przez  Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Górki, Stary Orzechów, Sosnowica. 
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami oraz nagrodami rzeczowymi.  
Wśród osób z publiczności, które oddały głosy, zostały rozlosowane nagrody rzeczowe.  
Nagrody wręczył Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Jacek Sobczak.
  
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.
  
opracowano na podstawie materiałów  z Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej  foto: Lubelski Związek Stowarzyszeń Agroturystycznychautor / źródło: Teresa Madej dodano: 2008-04-07 przeczytano: 3257 razy.  
  
  
  
 
  Zobacz podobne:                                                                                                                         
  
  Warto przeczytać:  
     
 
  
  
 
  
 | 
 | 
 
  
 | 
 
  
 
 |