www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w środę, 24 kwietnia 2024, w 115 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Horacego, Fidelisa, Egberta, Fidelii, Grzegorza.
Kwietniowe przysłowia: Śnieg kwietniowy - trawie i koniowi zdrowy. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




W Zwierzyńcu spotkali się miłośnicy myśliwskich tradycji

Myśliwi z Lubelszczyzny dość licznie stawili się w sobotę w Zwierzyńcu, by promować wśród mieszkańców Roztocza i turystów kulturę i tradycje łowieckie. Okazją do tego było organizowane już po raz czwarty Lubelskie Spotkanie z Tradycją i Kulturą Łowiecką.

Myśliwi opowiadali o swoich łowieckich pasjach i chwalili się trofeami. W ich wykonaniu można było zobaczyć też różne sposoby wabienia dzikiej zwierzyny, do czego używali różnego rodzaju tub, rurek i rogów.



Była też prezentacja psów myśliwskich i niezwykle widowiskowy pokaz ptaków łownych, który poprowadził Piotr Zadworny, jeden z największych hodowców skrzydlatych drapieżników w Polsce.

W trakcie imprezy miało miejsce również ślubowanie myśliwskie, czyli oficjalne przyjęcie w szeregi myśliwych. Do grona myśliwych po złożeniu przysięgi dołączyła m.in. Agata Słoma z Łukowej. Choć nowa Diana (w mitologii rzymskiej bogini łowów, przyrody i płodności) przyznaje że łowiectwo jest jej wielką pasją, to jednak wybrała inną drogę zawodową. W tym roku rozpoczyna studia kosmetologiczne.



Tradycyjnie już podczas Lubelskiego Spotkania z Tradycją i Kulturą Łowiecką odbywa się konkurs kulinarny pod hasłem "Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny". Tak było i tym razem, a rywalizacja przebiegała w trzech kategoriach: potrawa z dziczyzny, produkt z dziczyzny i nalewka.

Szczególnie trudne zadanie stało przed komisją oceniającą nalewki, bowiem tych zgłoszono do konkursu prawie dwadzieścia. Przed komisją stanęły w przeźroczystych butelkach nalewki z derenia, pigwy, porzeczki, żurawiny, rajskiego jabłuszka, wiśni, orzechów, malin, tarniny oraz jeszcze wielu innych owoców. Niektóre zanim trafiły do degustacji leżakowały przez kilka lat.



Najlepiej została oceniona nalewka z derenia czyli tzw. dereniówka, którą przygotował Kazimierz Kniaź z Zamościa, prezes PKS w Tomaszowie Lubelskim. Drugie miejsce komisja konkursowa przyznała Bogdanowi Malczewskiemu z Lipska za żurawinówkę. Jedyny Kaszub na Roztoczu jak o sobie mówi urodzony w Gdyni Bogdan Malczewski, nalewkami zajmuje się hobbystycznie, a na co dzień zarządza przedsiębiorstwem rybackim w Topornicy. Trzecie miejsce komisja przyznała pigwówce, którą przygotował również Kazimierz Kniaź.



W kategorii potrawy z dziczyzny triumfowały potrawy przygotowane z dzika. Zwyciężył pieczony dzik nadziewany kaszą gryczaną. Drugie miejsce komisja przyznała schabowi z dzika w sosie śmietanowo-grzybowym, a trzecie - świeżynce z dzika. Dwie pierwsze potrawy przygotowała Aleksandra Kopeć ze Strzyżowa, a trzecią - Marian Flis z Lublina.

Wśród produktów z dziczyzny najlepiej został oceniony udziec z dzika przygotowany przez zakład mięsny "Wasąg" z Hedwiżyna. Na miejscu drugim znalazło się salami z jelenia zwierzynieckiej firmy Elite Expeditions, a na trzecim - kiełbasa kresowa zgłoszona do konkursu przez Koło Łowieckie z Ulhówka.



Część produktów ocenianych w konkursie można było później skosztować przy stoiskach wystawców i sprzedawców, można było je również nabyć. Tradycyjnie już dla przybyłych na zwierzynieckie spotkanie myśliwi przygotowali poczęstunek, częstowali ich potrawami i trunkami. Można było popróbować grochówki myśliwskiej, bigosu myśliwskiego, a także pieczonego dzika.


autor / źródło: wald
dodano: 2012-08-28 przeczytano: 4757 razy.












- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet