www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w sobotę, 4 maja 2024, w 125 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Moniki, Floriana, Januarego.
Majowe przysłowia: Pankracy, Serwacy, Bonifacy chłodem się znaczą i zwykle płaczą. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > Z wysokości siodła


- - - - POLECAMY - - - -




Korcipczak korzenny

Jako że jeżdżąc konno człek często tarninę spotyka, która aż kusi, aby ją zerwać i zacnie przerobić, zrodził się w mej głowie pomysł nastawienia miodu tarninowego.

O owym miodzie marzyłem już od dawna, ale liczne niepowodzenia doznane przy klarowaniu win tarninowych skutecznie mnie odstraszały. Aż tu nagle, kilka dni temu, Babka Onegdajka znalazła przepis arcyciekawy, rzekomo klarowność zapewniający, który natychmiast postanowiłem sprawdzić, powołując do życia tarniak korzenny. Przyznam szczerze, iż korciło mnie bardzo, aby rzeczonemu trunkowi nazwę korcipczaka korzennego oficjalnie nadać, albowiem tarnina bywa gdzieniegdzie korcipką zwana, ale za namową naszego proboszcza poniechałem tego pomysłu i tylko nieoficjalnie tej nazwy używał będę.

W sobotę Główna Hodowczyni wykazała ogromną dzielność botaniczną, pozyskując wiaderko pięknych tarek. Kresowy Zagończyk do kociołka je wrzucił, rozgniótł sprawnie, z lekka brzeczką akacjowego miodu wszystko podlał, korzeni zapodał, dwie sparzone cytryny i miliony szlachetnych drożdży. Przez tydzień fermentacja w miazdze będzie się odbywała, po czym owa miazga na sito pójdzie i jeno sok fioletowy dalszej obróbce poddany będzie. Ale o tym później.


autor / źródło: Krzysztof Kordalski
www.kresowastajnia.pl
dodano: 2012-11-29 przeczytano: 2665 razy.



Zobacz podobne:

Warto przeczytać:









- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet