|
Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki RegionówCzym są i jak smakują: paluch kresowy, sosnówka roztoczańska, topielec, nadbużański bukiet czeremchowy, drapieżna Hanka, woleńska pokusa, pijany żandarm i watruszka będzie się można przekonać w Zamościu w niedzielę 14 lipca.
Tego dnia na terenach fortecznych Twierdzy Zamość przy bastionie VII odbędzie się konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" organizowany na poziomie województwa lubelskiego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi o godzinie 12. Do odwiedzenia imprezy zapraszają marszałek województwa lubelskiego Krzysztof Hetman i prezydent miasta Zamościa Marcin Zamoyski.
Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Arkadiusza Bratkowskiego, posła do Parlamentu Europejskiego.
Celem konkursu jest zachowanie i upowszechnianie tradycji kuchni regionalnej, co odbywa się poprzez przegląd zgłoszonych produktów w dwóch kategoriach: "regionalny produkt żywnościowy" oraz "potrawa regionalna", przy czym "produkty" oceniane są w czterech podkategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mieszane oraz napoje.
Konkurs od laty cieszy się dużą popularnością. Co roku bierze w nim udział ponad setka producentów z ok. 200 produktami.
Podobnie jest i w roku bieżącym - 137 osób (podmiotów) i 199 produktów, natomiast w części gastronomicznej ("potrawa regionalna") jest 11 zgłoszeń.
Finał regionalny konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" wieńczą nominacje do ogólnopolskiej nagrody "Perła" - najważniejszego tytułu przyznawanego w Polsce produktom regionalnym.
Dotychczasowe "Perły" z województwa lubelskiego:
2003
Korowaj dołhobrodzki - Maria Kazimiera Sarnacka z Dołhobrodów
Sękacz podlaski - Wojciech Zaniewicz, Cukiernia Allnet Sp. z o.o. z Międzyrzeca Podlaskiego,
2004
Grzaniec Marcina z Urzędowa - Rada Kobiet Powiatu Kraśnickiego,
2005
Udziec królewski (magnacki) - SUR Łąki Nadburzańskie,
2006
Szynka puławska - Marian Burek FPHU "Marysin",
Krupiak (pieróg biłgorajski) - Starostwo Powiatowe w Biłgoraju,
2007
Malinóweczka - Regina Żyła z Olbięcina,
2008
Olej świąteczny roztoczański - Justyna i Tomasz Kostrubcowie z Ruszowa,
Solianka, pielmieni - Firma Handlowa W. Filipek "Karczma Kalina" z Woskrzenic Dużych,
2009
Kodeński chleb razowy żytni - Zofia Sacharczuk z Kodnia,
Szynka nadwieprzańska - Gminna Spółdzielnia SCh w Baranowie,
Kresowy tatar ze śledzia, forszmak lubelski - restauracja Graf-Marina z Lublina,
2010
Miód malinowy - Mieczysław Janik z Pszczelej Woli,
Prosię pieczone faszerowane - Wiesław Wójcik z Zezulina Pierwszego,
Sałacianka, szulaki z kurkami w ziołach - Lucyna Mietiółka - Stowarzyszenie "Malina" ze Starego Brusa
2011
Gruszka suszona kraśnicka - Janina Bańka z Kraśnika,
Zupa chłopska - Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic,
Chłodnik lubelski, pierś kaczki z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem - Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie,
2012
Miętówka sarmacka - Krystyna Krótkiewicz z Parafii Rzymskokatolickiej pw. Św. Anny w Kodniu,
Schab suszony po dołhobrodzku - Małgorzata Kujawa z Dołhobrodów,
Kordiał żurawinowy - Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy,
Kaczka po zamojsku na racuchach Marysi - Elżbieta Wójcik z restauracji "Koncertowa" w Lublinie,
Kluski janowieckie - restauracja "Maćkowa Chata" z Janowca.
Zamość onLine jest patronem medialnym konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" autor / źródło: red. dodano: 2013-07-04 przeczytano: 7664 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|