www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w piątek, 26 kwietnia 2024, w 117 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Marzeny, Klaudiusza, Wiliama.
Kwietniowe przysłowia: Pogody kwietniowe, słoty majowe. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Czym są i jak smakują: paluch kresowy, sosnówka roztoczańska, topielec, nadbużański bukiet czeremchowy, drapieżna Hanka, woleńska pokusa, pijany żandarm i watruszka będzie się można przekonać w Zamościu w niedzielę 14 lipca. Tego dnia na terenach fortecznych Twierdzy Zamość przy bastionie VII odbędzie się konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" organizowany na poziomie województwa lubelskiego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi o godzinie 12. Do odwiedzenia imprezy zapraszają marszałek województwa lubelskiego Krzysztof Hetman i prezydent miasta Zamościa Marcin Zamoyski. Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Arkadiusza Bratkowskiego, posła do Parlamentu Europejskiego.

Celem konkursu jest zachowanie i upowszechnianie tradycji kuchni regionalnej, co odbywa się poprzez przegląd zgłoszonych produktów w dwóch kategoriach: "regionalny produkt żywnościowy" oraz "potrawa regionalna", przy czym "produkty" oceniane są w czterech podkategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mieszane oraz napoje.

Konkurs od laty cieszy się dużą popularnością. Co roku bierze w nim udział ponad setka producentów z ok. 200 produktami. Podobnie jest i w roku bieżącym - 137 osób (podmiotów) i 199 produktów, natomiast w części gastronomicznej ("potrawa regionalna") jest 11 zgłoszeń.

Finał regionalny konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" wieńczą nominacje do ogólnopolskiej nagrody "Perła" - najważniejszego tytułu przyznawanego w Polsce produktom regionalnym.

Dotychczasowe "Perły" z województwa lubelskiego:

2003
Korowaj dołhobrodzki - Maria Kazimiera Sarnacka z Dołhobrodów
Sękacz podlaski - Wojciech Zaniewicz, Cukiernia Allnet Sp. z o.o. z Międzyrzeca Podlaskiego,

2004
Grzaniec Marcina z Urzędowa - Rada Kobiet Powiatu Kraśnickiego,

2005
Udziec królewski (magnacki) - SUR Łąki Nadburzańskie,

2006
Szynka puławska - Marian Burek FPHU "Marysin",
Krupiak (pieróg biłgorajski) - Starostwo Powiatowe w Biłgoraju,

2007
Malinóweczka - Regina Żyła z Olbięcina,

2008
Olej świąteczny roztoczański - Justyna i Tomasz Kostrubcowie z Ruszowa,
Solianka, pielmieni - Firma Handlowa W. Filipek "Karczma Kalina" z Woskrzenic Dużych,

2009
Kodeński chleb razowy żytni - Zofia Sacharczuk z Kodnia,
Szynka nadwieprzańska - Gminna Spółdzielnia SCh w Baranowie,
Kresowy tatar ze śledzia, forszmak lubelski - restauracja Graf-Marina z Lublina,

2010
Miód malinowy - Mieczysław Janik z Pszczelej Woli,
Prosię pieczone faszerowane - Wiesław Wójcik z Zezulina Pierwszego,
Sałacianka, szulaki z kurkami w ziołach - Lucyna Mietiółka - Stowarzyszenie "Malina" ze Starego Brusa

2011
Gruszka suszona kraśnicka - Janina Bańka z Kraśnika,
Zupa chłopska - Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic,
Chłodnik lubelski, pierś kaczki z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem - Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie,

2012
Miętówka sarmacka - Krystyna Krótkiewicz z Parafii Rzymskokatolickiej pw. Św. Anny w Kodniu,
Schab suszony po dołhobrodzku - Małgorzata Kujawa z Dołhobrodów,
Kordiał żurawinowy - Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy,
Kaczka po zamojsku na racuchach Marysi - Elżbieta Wójcik z restauracji "Koncertowa" w Lublinie,
Kluski janowieckie - restauracja "Maćkowa Chata" z Janowca.

Zamość onLine jest patronem medialnym konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"


autor / źródło: red.
dodano: 2013-07-04 przeczytano: 6665 razy.












- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet